In veilige vrijheid keuzes mogen maken

Speerpunten VVD Bladel

De in Heeze geboren en getogen Ely van Weert, is tweede op de lijst van de VVD in de gemeente Bladel. Hij woont met zijn vrouw en twee zoontjes in Netersel en zet zich graag in om de veiligheid van de inwoners te waarborgen en mede beleid te maken.

Nadat Ely in 2014 trouwde, werd naar een woning gezocht. Ely: “We vonden ons droomhuis in Netersel en het bevalt nog altijd prima. Het zit in mijn karakter om me af te vragen ‘Wat kan ik betekenen voor de gemeenschap?’. Via een lokaal blaadje zag ik een oproep voor deelname aan de Dorpsraad en dat sprak me aan. De Dorpsraad is belangrijk en inventariseert de wensen van de inwoners, maar voor mij bleef het te veel aan de adviserende kant. Ik wilde liever meedenken over beleid en dus kwam de gemeentepolitiek in beeld. Na een gesprek met wethouder van Dalen, was ik enthousiast en sloot ik me aan bij de Bladelse tak van de VVD.”

Ely is helder over wat hij belangrijk vindt in de politiek. “Dat een politicus duidelijk is. Gewoon antwoord geven op de vraag. Ik heb ‘t liefst met mensen te doen die een eerlijk verhaal vertellen. Je mag van mij ook verwachten dat ik zeg waar het op staat. Nederland is een prachtig land waarin je mag zeggen wat je denkt. Het mooie is dat je het met elkaar oneens mág zijn. We moeten die vrijheid van meningsuiting koesteren. Het is een feit dat je uit verschillende meningen waardevolle dingen haalt. Het laat je nadenken en brengt verdieping. Zo lang je je veilig voelt, moet je je mening kunnen zeggen.”

Dat brengt Ely meteen op het volgende punt: veiligheid. “Het is onze taak ervoor te zorgen dat iedere burger zich veilig voelt. Voor iedereen heeft veiligheid een andere betekenis. Veiligheid betekent ook goed op de financiën letten. In dat kader hebben wij onze bedenkingen bij de komst van de nieuwe MFA in Bladel. We zijn niet tegen het initiatief maar de VVD blijft dit project wel kritisch volgen. De MFA heeft een sociale functie die geld mag kosten, maar het moet wel duidelijk zijn wat het kost en hoe we het gaan betalen. Wij willen waarborgen dat de verenigingen een mooi thuis kunnen behouden en dat de rekening later niet bij de burger wordt neergelegd.”

“Durf groter te denken, dat is onze missie. ‘Regionale functie’ is geen lelijk woord, het geeft de kracht van samenwerking aan. Voor ons geldt dat bijvoorbeeld voor een eventueel nieuw zwembad. Liever één groot zwembad voor de hele regio dan per gemeente een kleiner bad. Het zit ook in andere initiatieven: mensen die naar het theater willen, kunnen dat combineren met een dagje winkelen en lekker eten. Ga daarom als theater in het nieuwe Den Herd de samenwerking aan met professionals en pak kansen die voorbij komen.”

De VVD wil Bladel op de kaart zetten door een veilig en goed ondernemersklimaat te ontwikkelen, de gemeente nóg aantrekkelijker te maken voor inwoners en medewerkers van de bedrijven. De politiek schept de randvoorwaarden, de invulling is voor de inwoners en de ondernemers die in veilige vrijheid hun keuzes mogen maken. “Het gaat best goed in Bladel maar het kan altijd beter; een krachtige gemeente heeft aantrekkingskracht en daar willen we de komende tijd hard aan gaan werken.”